NSW guide · Buying & selling

Passed In at Auction in NSW: What Happens Next?

When a property is passed in at auction in NSW, the highest bidder usually gets first chance to negotiate. Here is how it works and the cooling off rule.

Licensed NSW conveyancerNSW property only
Short answer

A property is passed in when bidding stops below the seller's reserve price. The highest bidder is usually invited to negotiate first, and if a contract is signed with a registered bidder on the day of the auction, there is no cooling off period, so it is as binding as buying under the hammer.

What happens when a property passes in

  1. The auctioneer announces the property is passed in
  2. The agent usually speaks first with the highest bidder
  3. The seller may lower the reserve, or the bidder may raise their offer
  4. If they agree, contracts are exchanged, often that day
  5. If not, the agent opens negotiations with other buyers or returns to private sale

The cooling off rule after auction

This catches buyers out. If you are a registered bidder and buy the property on the same day it was passed in, there is no cooling off period. Treat it exactly like an auction purchase: finance, inspections and the contract review all need to be done first.

If the property is sold later, after auction day, cooling off normally applies unless it is waived with a section 66W certificate.

For sellers

OptionWhen it suits
Negotiate with the highest bidderThe bid was close to your reserve
Lower the reserve on the dayYou need a sale and the market has spoken
Go back to private treatyYou expect a better price with more time
Re-auction laterMarket conditions are changing

Whatever you choose, check whether you are happy to accept a cooling off period or ask the buyer for a 66W certificate.

For buyers

If you are the highest bidder, you have the strongest position at first. But do not let the moment rush you: a contract signed after a passed-in auction is binding immediately.

Common questions

FAQs

Does the highest bidder have to buy?

No. A passed-in bid is not binding on either side.

Is there cooling off if I buy after a passed-in auction?

Not if you were a registered bidder and buy on the same day. Otherwise, usually yes.

Can the seller accept another buyer's offer?

Yes, if the highest bidder does not agree terms.

Written by Marcelino Assaf, Principal Conveyancer, City Peak Conveyancing. NSW Licence No. 05015169. Reviewed 3 November 2026. About Marcelino

City Peak Conveyancing acts on NSW property only. This page is general information, not advice about your circumstances.

Get in touch

Let's make this the simple part.

Whether you're buying, selling, or still working out whether the contract in your inbox is any good — send it through. We'll come back to you with something useful.

Your enquiry will be sent securely in this browser. Or call 02 8999 3380.

City Peak Conveyancing

Post
PO Box 126
Padstow NSW 2211
Hours
Monday to Friday
9:00am – 5:00pm
Checking hours…

Sending us a contract?

Email the full PDF from the agent — including the annexures and the planning certificate — to info@citypeakconveyancing.com.au, and let us know if there's an auction or offer date we're working to.

Email Call 02 8999 3380